387 - TEG ALV en TNO: Secure and Resilient Society

Datum: 2015-07-09 14:30:00

Omschrijving:

De volgende TEG bijeenkomst vindt plaats op donderdag 9 juli. Deze bijeenkomst zal gecombineerd worden met onze jaarslijkse Algemene Ledenvergadering. We zijn te gast bij TNO in Den Haag aan de Oude Waalsdorperweg 63 met als onderwerp:

Secure and Resilient Society

Informatie- en communicatietechnologie (ICT) dringt steeds dieper door in alle facetten van onze samenleving. Onze afhankelijkheid van data infrastructuren en de apparaten die daarop zijn aangesloten wordt daarmee steeds groter. Onze digitale weerbaarheid loopt echter achter de feiten aan. Het waarborgen van de veiligheid in deze virtuele wereld is inmiddels net zo belangrijk als in de fysieke wereld. Reden voor het TEG om dit onderwerp prominent op de agenda te zetten. In samenwerking met TNO wordt het onderstaande programma aan de TEG leden en hun introducées aangeboden waarin TNO haar visie en activiteiten binnen de zgn. “triple helix” (zie uitleg laatste pagina) op het gebied van cyber security en resilience in onze dagelijkse samenleving samen met een aantal gastsprekers met ons zal delen.

Programma:   

14:30 – 15:00      Ontvangst met koffie 

15:00 – 15:45      TEG Algemene Ledenvergadering

15:45 – 16:00      Aankomst sprekers, gasten en introducés

16:00 – 16:10      Welkom door TNO – korte introductie

16:10 – 16:40      De rol van TNO in de triple helix door Annemarie Zielstra TNO Directeur Cyber Security & Resilience

16:40 – 17:10      Een visie op een resilient society door Marcel van Eck, hoofd generieke veiligheid Directie Weerbaarheidsverhoging van het Ministerie van Ministerie Veiligheid en Justitie

17:10 – 17:30      Drankje en een klein hapje

17:30 – 18:00      Een aanpak op grootschalige uitval van elektriciteit en ICT door Arjen Littooij, algemeen directeur Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond

18.00 – 18.45      Understanding Industrial Control Systems & Cyber Security Risks door Jalal Bouhdada van Applied Risk

18:45 – 20:30      Netwerken met een hapje en een drankje

 

De kosten voor TEG-leden en hun eventuele introducees om aan het TNO Programma deel te nemen bedragen €12,50 per persoon. U kunt zich tot 6 juli aanmelden (of afmelden) via knoppen onderaan dit bericht .

Bij vragen kunt u contact opnemen met Bas Kruimer 06 2024 5577 of Victor Krijt 06 2926 1305.

Voor het laatste nieuws en informatie verwijzen wij u naar www.het-teg.nl en graag begroeten we u op donderdag 9 juli bij TNO in Den Haag.

Met vriendelijk groet,

Het TEG Bestuur

info@het-teg.nl | Telefoon nummer:  035-6838833

 

 

Triple Helix model

Referentie aan het artikel van Etzkowitz en Leydesdorff, “The dynamics of innovation: from National Systems and “Mode 2” to a Triple Helix of university-industry-government relations”.  In dit artikel wordt de basis gelegd voor het huidige denken over de samenwerking van overheid, onderwijs en ondernemers: Back to basics in de huidige ontwikkelingen in onze kenniseconomie.

3 partijen

Het Triple Helix model is gebaseerd op de samenwerking van 3 partijen, met tussen haakjes een korte beschrijving van het primaire doel van die partij:

1.  Overheid (het uitoefenen van wetgevende controle)

2.  Onderwijs (‘productie’ van nieuwe kennis)

3.  Ondernemers (genereren van economische groei en voorspoed)

In het Triple Helix model werken deze 3 partijen samen en dit is gevisualiseerd in de afbeelding.

Het mooie is dat door de samenwerking het synergie effect zijn werk doet. Synergie ontstaat door de samenwerking tussen steeds 2 van bovenstaande partijen en uiteraard de samenwerking van alle 3 partijen tegelijkertijd.

 

Deze samenwerkingsverbanden zijn als volgt te benoemen en te karakteriseren:

1.  Overheid – Onderwijs: kennis infrastructuur. Partijen werken samen om een infrastructuur te ontwikkelen waarin een ieder op optimale manier kennis kan ontwikkelen. Overheid investeert een aanzienlijk deel van haar budget in onderwijs. En onderwijs zorgt niet alleen voor nieuwe kennis; ook in de overdracht van kennis aan studenten wordt veel geïnnoveerd.

2.  Overheid – Ondernemers: politieke economie. In deze context gaat het om het scheppen van een optimaal ondernemersklimaat waarin alle ruimte ontstaat voor innovatie en duurzame ontwikkelingen. De overheid faciliteert, probeert regelgeving te vereenvoudigen. Door afdracht van belastingen kan de overheid op haar beurt weer investeren in met name onderwijs.

3.  Onderwijs – Ondernemers: innovatie. Door gebruik van kennis ontstaan in samenwerking met hoger onderwijs (research) is het bedrijfsleven in staat te innoveren en de uitwerking daarvan (development) om te zetten in economische ontwikkeling en groei.

4.  Daar waar onderwijs – overheid – ondernemers samenwerken ontstaan de voorwaarden voor een op kennis gebaseerde economie. Hier werkt (de zogenaamde ‘sweet spot’) de synergie in optima forma. Het resultaat is uiteraard veel meer dan de som der delen.

Het Triple Helix model is in de wetenschap verder ontwikkeld. Vooral de rol van het hoger onderwijs krijgt veel aandacht en er wordt dan bijvoorbeeld gesproken over de tweede academische revolutie. De eerste ging over het toevoegen van het doen van onderzoek aan de eigenlijke opdracht van universiteiten, kennisoverdracht. De tweede is het toevoegen van de opdracht kennis om te zetten in economische ontwikkeling (gesproken wordt over de ondernemende universiteit).

Prijs: € 12.50

Locatie: Oude Waalsdorperweg 63, Den Haag (Google Maps link)