Op 28 oktober 2014 zijn wij op bezoek geweest bij de “handelspoot” van NUON  in Nieuw Amsterdam

In een prachtig nieuw hoofdkantoor (met energielabel A) dat ruimte biedt aan 2100 medewerkers is ook de Trading vloer gerealiseerd. Hier wordt op ca. 4000 schermen de energiewereld in de gaten gehouden.

Tijdens de rondleiding kwamen veel vragen aan bod over wind-, kolen- en gasaanpak. Door op het juiste moment actie te nemen kan er veel geld verdiend ( maar ook verloren) worden. Ook heeft NUON een slim systeem om afhankelijk van de vraag de juiste centrale aan te sturen, de z.g. intra day optimalisatie tool.

Na de bezichtiging is er uitleg gegeven over het Emissie systeem dat indertijd in Kyoto bedacht is. Ook wordt hier een levendige handel mee gepleegd maar is tegenwoordig een politieke speelbal. De prijzen zijn bv gezakt van 20€ naar 5€ per certificaat.

Hierna is er uitleg gegeven over REMIT systeem en zijn de diepere achtergronden van de handel toegelicht waarbij met aardige voorbeelden aangegeven werd hoe de prijzen van energie beïnvloed zouden kunnen worden. Geen spelletjes zoals matchfixing bij voetbal maar door een gezamenlijk afgesproken systeem van zichtbaar maken van allerlei relevante gegevens zoals productie, capaciteit en geplande onderhoudsbeurten komen vraag en aanbod in een rustiger vaarwater.

Veel dank zijn we verschuldigd aan Roderick Timmer en zijn collega’s die alles zo prima georganiseerd hebben.

Martin Michiels