Aktueel

Op woensdagmiddag 15 mei volgt de TEG ALV op de TU Delft, waarna een drietal sprekers ons zal informeren over de stand van Kernenergie en van Small Modular Reactors in het bijzonder. 

 • Donderdag 18 april 2024 - Uitdagingen van de Transmissie Netbeheerder

Op donderdag 18 april warenwe te gast bij DNV in Arnhem, waar Job de Vissern en Jan Vorirnk van TenneT en Bas Kruimer van DNV ons hebben meegenomen in de uitdagingen van de transmissie netbeheerder.
We hebben daar als TEG ook stil gestaan bij het overlijden van ons dierbare TEG lid Fokko Bakker afgelopen vrijdag 22 maart.

 

 • Open TEG-Symposium: De Energietransitie, Werk in Uitvoering (Buitenplaats Kameryck, Kamerik).

  Het Koninklijk Technisch Economisch Gezelschap bestaat honderd jaar en hield als afsluitnig van de lustrum activiteiten op donderdag 7 december een groot open symposium met gerenommeerde sprekers. De Energietransitie in Nederland en daarbuiten is in volle gang. Er worden flinke stappen gezet en tegelijkertijd schuurt het aan alle kanten. Dat hoort erbij tijdens een transitie, maar dat geeft ook onzekerheid. Waar gaat het heen, wat zijn de juiste stappen en hoe komen de samenleving en de markt eruit te zien?
  In dit symposium geven prominente sprekers hun beeld van het energiesysteem en alle belangrijke modaliteiten van energie: transport, industrieel gebruik en elektriciteitsproductie.
  Volg deze link voor de presentaties.
  Bij de opening van het symposium droeg Fokko Bakker zijn gedicht ter ere van 100 jaar TEG voor:
  “Technisch én economisch
  Is dat dan mogelijk?

Dodewaard van
dividend gestript
Door aandeelhouders
leeg gezogen
Héél economisch

‘T restant achterlatend
voor ‘t Nederlands volk
Héél economisch

Fossiel nog steeds
gesubsidieerd
Ook al wordt van
niet beweerd

CCS in de grond
niet zo economisch
Maar wél lekker
technisch!

Zon & wind
niet zo technisch
Maar wel lekker
economisch 

Waterstof!
Zo heerlijk technisch
Maar pas economisch
Uit zon & wind

Voor opslag ideaal
lekker technisch
Maar nu nog niet
zo economisch

TEG al honderd jaar
met raad en daad
voor ieder klaar
Er is één maar

Hoe gaan wij om
met de volgende
100 jaar…

Circulair zonder
fossiel en mét
de grootste
transitie ooit. 

Technisch & economisch
Een uitdaging
van formaat
Dát is waar het
TEG voor staat. 

©Fokko J. Bakker 9 juni 2023

 • Op zaterdag 10 juni hebben we elkaar ontmot op Pampus!

Op zaterdag 10 juni vierde het TEG dan eindelijk het 100 jarig bestaan! 
We waren te gast op Pampus, waar we vroeg in de middag naar toe voeren en waar we hebben genoten van een rondleiding, gesprekken over verduurzaming, leuke omlijsting, live muziek en lekker eten.
Het was ook heel leuk dat vele leden hun partner hebben meegenomen naar deze feestelijke TEG bijeenkomst!
Zie de fotoverslagen van onze eerdere lustrumvieringen - 2005 - 2010 - 2015.

Forteiland Pampus | Paul de Ruiter

We waren die dag te gast bij DNV bij de opening van het nieuwe DNV Technology Centre Groningen.  

 

 • Op dinsdag 28 maart hield het TEG haar Algemene Ledenvergadering op de TU in Delft, faculteit Elektrotechniek met aanvullend het onderwerp Control Room of the Future

 

 

 • Predicaat Koninklijk

En natuurlijk had 2021 wel één heel belangrijk hoogtepunt, de uitreiking van het predicaat Koninklijk, waardoor we ons het Koninklijke Technisch Economisch Genootschap mogen noemen. Op 28 mei vond de uitreiking van het predicaat KONINKLIJK uit handen van de Commissaris van de Koning van Noord-Holland de heer Arthur van Dijk in het The Grand Hotel in Amsterdam plaats. Het bestuur is nog bezig met het moglijk aanpassen van het TEG logo en ook om een pagina op de website in te richten met een kort verslag met enkele foto's van deze heugelijke gebeurtenis op een zonovergoten dag eind mei in The Grand Hotel in Amsterdam door de Commissaris van de Konink van Noord-Holland.     

Wie wij zijn?

Het Technisch Economisch Genootschap is een actieve netwerkorganisatie en platform voor kennisoverdracht. 

Het Technisch Economisch Genootschap is een actieve netwerkorganisatie en platform voor kennisoverdracht. Het TEG werd in 1920 door de directieleden van de toenmalige traditionele energiebedrijven opgericht om verbinding binnen de energiesector in Nederland te bewerkstelligen. Later zijn daar diverse andere en meer formele structuren in Nederland bijgekomen. Tegenwoordig bestaat het TEG uit ruim 110 leden, die elkaar zo’n 5 maal per jaar ontmoeten en bedrijven bezoeken onder het motto: “Wat ons boeit, bindt ons”.

Missie: Netwerken, kennis delen, kennis overdragen, discussiëren

Netwerken:  Het TEG organiseert jaarlijks 5 á 6 bijeenkomsten, meestal einde middag en begin avond, in de vorm van een bedrijfsbezoek of een sessie op basis een technisch-economisch thema. Gezamenlijk worden wij geïnformeerd over actuele energie gerelateerde onderwerpen in een gastvrije ambiance en goede sfeer om bestaande contacten te onderstrepen en nieuwe contacten te leggen. Het jaar sluiten wij traditiegetrouw af met een “Kasteelavond”, waarbij we de presentaties en discussie combineren met een diner op een inspirerende locatie.

De TEG thema’s en onderwerpen worden door de leden zelf aangedragen. Waar mogelijk stimuleren wij onze leden om zelf mee te werken aan het organiseren van bijeenkomsten. 

Inloggen op uw account

Inlognaam:

Wachtwoord:

Onthoud wachtwoord:

 

Sponsoren van onze bijeenkomsten

Regelmatig is TEG voor haar bijeenkomsten te gast bij bedrijven.

Een actueel onderwerp wordt door deze bedrijven in enkele presentaties uiteengezet. Het TEG is deze bedrijfssponsors zeer erkentelijk voor deze gastvrijheid. De bijeenkomsten starten vaak in de 2e helft van de middag om deze zo te kunnen combineren met het dagelijkse werk. De TEG deelnemers worden door de sponsor dan vaak gefêteerd op een eenvoudige doch voedzame broodjes maaltijd en een drankje.

Naast de bedrijfsbezoeken organiseert het TEG ook veel bijeenkomsten waarop sprekers uit diverse bedrijven hun expertise met de TEG leden delen en met hen in discussie gaan.

Zonder deze waardevolle bijdragen van bedrijven en sprekers zou het TEG niet kunnen zijn wat zij is: een actief leden netwerk en kennisoverdracht platform.

Via deze link ziet u een overzicht over de afgelopen jaren van de bedrijven die ons ontvingen of ons sprekers hebben geleverd.

Mocht u of uw bedrijf interesse hebben om het TEG voor een bijeenkomst te willen ontvangen of om sprekers voor een onderwerp te leveren, dan zijn wij daarin zeer geïnteresseerd. Stuur graag een mail naar info@het-teg.nl .

 

Leden mutaties

Nieuw leden:

Hans Wacki

 

Opgezegd:

Marcel van Berlo

Speciaal

In deze column wordt ruimte gegeven aan TEG leden om andere leden over bijzondere zaken te informeren, onder het thema: door leden, voorleden. Meest recente berichten:

 • Informatie over de Stichting Willem Smit Historie Nijmegen

 • Informatie over Wind op Land bijeenkomsten

 • Ksandr Academy
  Ben jij iemand of ken jij iemand die beschikt over ervaring of kennis op gebied van de componenten in de huidige elektriciteitsnetten dan is deze oproep voor jou. Door middel van onderstaande link kunt u zich aanmelden als deskundige of als leergierige, ook als u (oud)collega's kent die het leuk zouden vinden om hun ervaringskennis te delen zouden wij het erg op prijs stellen als u deze oproep doorstuurt. Ook al is die persoon al met pensioen maar wil hij of zij nog iets voor de jongeren betekenen in de Nederlandse energiesector dan kan dat via de Ksandr Academy. Reageer als deskundige of leergierige via de bovenstaande link.

Onze leden

Profiel van onze leden:

De leden van het TEG komen uit bedrijven en instellingen die een verbintenis hebben met energie en economie, maatschappij en milieu in de breedste zijn van het woord. Velen van ons hebben een technische achtergrond, maar dat is zeker geen noodzakelijke voorwaarde. In eerste instantie richt TEG zich op de werkende garde, en dan een werkzaam level, blijven velen nog enkele jaren aan het TEG verbonden, met inbreng van uitgebreide kennis en ervaring. De leden komen vaak uit het hoger kader van bedrijven in sturende en leidinggevende rollen, maar ook vanuit technisch specialisme, en bijvoorbeeld ook vaak vanuit universiteiten, waarbij we diverse professoren van de verschillende universiteiten al geruime tijd tot het TEG ledenbestand mogen rekenen. Ook stimuleren we mensen die aan het begin van hun loopbaan staan toe te treden en actief te worden, om zo een mooie mix te vormen met de leden met een ruime werkervaring.

Het TEG heeft 110 leden en groeit gestaag.